Saznajte ono što ne možete naučiti u knjigama i priručnicima
Moje znanje, centar za poslovni engleski jezik, Remetinečki gaj 27c, Zagreb
095 596 7862
 • Tko je uhljeb ?
  Tko je uhljeb ?

  Tko je uhljeb ?

  Novi jezični savjetnik objašnjava riječ eligible koja, ovisno o kombinaciji riječi (collocations), na hrvatskom jeziku ima različite prijevode. Osnova ove riječi znači ispunjavanje uvjeta/kriterija.

  Za razliku od eligibility, odnosno ispunjavanja uvjeta, koja se na hrvatskom jeziku prevodi u više varijanti, u engleskom jeziku ne postoji ekvivalentan izraz za osobe koje ne ispunjavaju uvjete no ipak su iz nekog razloga 'eligible'. U hrvatskom jeziku, za ovakve slučajeve se uvriježila novotvorenica „uhljeb“, no budući da englesko govorno područje ne prepoznaje ovakve slučajeve, kao izvorni tvorci ovog pojma, a uslijed njezine popularnosti, na nama je da je pokušamo i što vjerodostojnije prevesti.

   

  Stoga smo odlučili otvoriti natječaj putem Facebook stranice portala Women in Adria: kako prevesti riječ uhljeb na engleski jezik? Osoba čiji prijevod u komentaru dobije najviše „lajkova“ osvaja dva besplatna sata na tečaju u centru Moje znanje, po vlastitom izboru odnosno preporuci profesora.

   

     Eligible   Prikladan, podoban

     

  When someone is eligible for something it means that he or she has the necessary qualities or meets the criteria.  Uhljeb, on the other hand, means that someone does not meet the criteria but is still chosen for a certain function.

   

  Kada je netko prikladan, kvalificiran za nešto to znači da posjeduje potrebne kvalitete ili zadovoljava potrebne uvjete. Uhljeb, s druge strane, se odnosi na osobe koje ne ispunjavaju kriterije no ipak su izabrane za određene funkcije.

    

  Ovisno o situaciji u kojoj se riječ nalazi, eligible se prevodi na različite načine, a najučestaliji    primjeri prijevoda riječi eligible su sljedeći:

   

    Eligible bachelor – poželjni neženja

    Eligible candidate – kandidat koji ispunjava uvjete

    Eligible politician -  podoban političar

    To be eligible for financial aid – ispunjavati uvjete za korištenje financijske pomoći

    A student eligible for a scholarship -  student koji ispunjava uvjete za stipendiju

   

  Curiosity:

  Uhljeb – osoba koja je nekvalificirana i nesposobna za ispunjavanje posla za koji je plaćena, a zaposlena je zahvaljujući političkim ili rodbinskim vezama, bez realnih zasluga.

  Parasite- a person who is unqualified and incompetent to perform the job for which they are receiving compensation, and who was employed by a political party or due to blood relations, without merit.

   

  Izvori:   http://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/eligible